2012. július 9., hétfő

A Chi Kung alapfogalmai

A Chi Kung alapfogalmai

Ebben a részben azokat az alapvető fogalmakat értelmezzük, amelyek a chi kung elméletének és működésének megértéséhez szükségesek.
Három Kincs (San Bao): Esszencia (Jing), Energia (Chi), Szellem (Shen)
Esszencia (Jing): A jing számtalan jelentéssel bír a kínai nyelvben, de itt a megértés szempontjából legalapvetőbb jelentésében használjuk. Olyan elsődleges energiát jelent, amely mindenben jelen van. Olyan forrás, amelyből a dolgok keletkeznek és amely megmutatja a dolgok igazi természetét. A chi kung-ban használt Eredeti Esszencia (Yuan Jing) azt az energiát jelenti, amelyet a szüleinktől örököltünk és amelyet a Vesék (vesék és a nemi szervek) tárolnak. Ez az alapvető energia-készlet a legfontosabb részünk, életünk forrása, melyet életünk során felhasználunk, átalakítunk. Ennek az eredeti Esszenciának a mennyisége attól függ, hogy milyen volt szüleink nemzéskor jellemző egészségi állapota, energiaszintje. Ennek az energiának a mennyisége életünk folyamán nem növelhető, de más energiákká (pl. chi, shen stb.) átalakítható és minősége javítható.
A chi kung gyakorlása során alapvető fontosságúak az Eredeti Esszencia megőrzésére, megerősítésére, minőségének javítására, hatékony átalakítására vonatkozó gyakorlatok. Ide tartoznak azok a gyakorlatok, amelyek a Jing szabályozott felhasználását, a vesék megerősítését, testünk karbantartását szolgálják.
Az Eredeti Esszencia folyamatosan Chi-vé (Qi, csí) alakul, amely az alsó energiaközpontban (alsó Tan Tien, Dan Tien, tantien) áramlik és ott tárolódik a későbbi felhasználásig. Az eredeti Jing mennyiségét csökkentik a túlzásba vitt szexuális élet és az elszivárgás a Vese kapuin („Shenshu” és „Mingmen”) pontok. A megfelelő mennyiségű szexuális tevékenység aktivizálja a Chi-t és ezzel táplálja a Szellemet (shen).
Energia (Chi, Qi, csí): A világmindenséget behálózó, mindenütt és mindenben jelen lévő, a világot mozgásban tartó energia. Megtalálható az Univerzum minden pontján, az égen, a földben az emberekbe, a többi élőlényben és az élettelen dolgokban. (Ez az ősi megfigyelés teljesen igazolja az a – ma már általánosan elfogadott nyugati – elmélet, mely szerint minden energia és minden jelenség az energia megnyilvánulásának valamilyen formája.) Típusai az energia megmaradás és az energia átalakíthatóságának mindent átható törvénye alapján egymásba átalakíthatók. A kínai filozófia alapvetően három kategóriába sorolja és a Három Erőnek (Shan Chai) nevezi. Ez a három erő az Égi vagy Mennyei)Chi (Tian Chi), a Földi Chi (Di Chi) és az Emberi Chi (Zen Chi).
Ezek közül a legnagyobb – mindent átfogó és a másik kettőt is magába foglaló – az Égi Chi (Tian Chi). Ezen belül helyezkedik el a Földi Chi (Di Chi) és mindkettőn belül foglal helyet az Emberi Chi (Zen Chi), amely a kínai gondolkodás szerint a két előző chi keveréke és e két chi típus megfelelő arányú felvételével és elegyével jellemezhető.
Mivel a chi kung alapvetően az embert tartja szem előtt, ezért elsősorban az emberi chi gyűjtésével, fejlesztésével, mozgatásával, tisztításával foglalkozik, de ki kell terjednie a másik két chi típus tanulmányozására is. Ennek megfelelően a chi bármelyik aspektusának vizsgálata chi kung-nak tekinthető.
Az Emberi Chi az, amely a test életben tartásához is szükséges. A kínai filozófia szerint a testben – eredetét tekintve - kétféle Chi létezik. Az Eredeti Chi vagy Születés előtti Chi (Yuan Chi) [más neveken Ég Előtti Chi (Xian Tian Chi) vagy Víz Chi (Shui Chi)], amely az Eredeti Jing (esszencia) átalakításából jön létre. Másik típusa a Születés utáni Chi vagy Ég utáni Chi (Hou Tian Chi ) [más néven Tűz Chi (Hou Chi), amely a belélegzett levegőből és a táplálkozás során felvett esszenciából alakul át Chi-vé. Az Eredeti Chi lakhelye az alsó tan tien, míg a Születés utáni Chi a középső tan tienben található.
A növekedésünkhöz, fejlődésünkhöz és cselekedeteinkhez szükséges energia e két Chi keverékéből áll össze. Ez a vegyes Chi táplálja a Shen-ünket (Szellem) is (lásd: később).
Működését tekintve testünk chi-je két csoportba sorolható. Az Irányító vagy Tápláló Chi (Ying Chi), amely irányítja, szabályozza a teljes test működését. Ide tartozik az agyat, az egyes szerveket működtető, valamint a testmozgásokat szabályozó chi. Egyik típusa a vezetékekben kering, a szervek működésének biztosításáért felel és automatikusan jut el a szervekhez, végtagokba. A másik típusa az emberi elméhez (Yi) társul és a tudatos cselekvés szándéka irányítja a megfelelő végtagokba, izmokba. A Védő vagy Őr Chi (Wei Chi) a test felületét védi a káros külső hatásokkal szemben. A vezetékekből indulva hajszálvékony csatornákon jut el a test felületére, illetve ez a chi a testen kívülre is kiterjed. Automatikusan reagál a környezeti hatásokra, de érzelmeink is befolyásolják működését.
Szellem (Shen): (további jelentései: hallhatatlan lélek, elme, isteni). A shen lényünk spirituális része, amely szoros összefüggésben van agyunkkal is. A chi kung képzés egyik célja a Shen, a szellem megerősítése, táplálása és fejlesztése. A chi kung elmélete alapján a Shen egyrészt életben tart, valamint irányítja a Chi-t. Erős Shen mellett a Chi is erős és könnyen irányítható. A Shen lakóhelye a felső tan tien központ.
A Shen táplálásának folyamata a következő: az Eredeti Esszenciából létrejövő Eredeti Chi elvegyül a táplálékból és a belélegzett levegőből származó Születés utáni Chi-vel. Ez a vegyes Chi táplálja a Shen-t. Míg a Tűz Chi aktiválja a Shent, addig a Víz Chi a bölcsességünket erősíti, hogy képesek legyünk az aktivált Shen irányítására. Az aktivált és a bölcsesség által vezérelt Shen neve Esszenciális Shen (Jing Shen), mely így egészen az Eredeti Esszenciáig (Jing) vezethető vissza.
Ez az Eredeti Shen lényünk középpontja. Megnyugtat, kitisztítja az elménket és megerősíti akaratunkat. Az átlagos chi kung gyakorló számára a Shen feljesztésének célja, hogy a Chi-vel való táplálás útján felemelje azt, miközben a bölcsességgel megőrzi a Shen feletti irányítást. Ez a megemelkedett Shen hatékonyan irányítja és kormányozza a Chi-t, egészséget és hosszú életet biztosítva a gyakorlónak.
A magasabb rendű chi kung képzés célja a Shen megerősítése és fejlesztése, mindaddig, amíg lehetővé nem válik a szellem elkülönülése a fizikai testtől (testelhagyás). A Shen fejlesztésének végső célja a Szent Embrió vagy Hallhatatlan Magzat (Xian Tai) létrehozása, e spirituális magzat táplálása, amíg meg nem születik és önállóvá nem válik.
A Shen szintjeit a magasabbrendű chi kung iskolák – így a Chung Juan (Csung Jüan) Chi Kung Iskola a következő módon osztályozza:
Jin Lélek (Yinshen): a lélek első szintje. Ezt a lelket a jin túlsúly jellemzi. A hétköznapi ember lelke vagy szelleme, aki semmilyen speciális gyakorlatot nem végez. Élete a szokásos körforgásban folyik. Születik, éli az életét, majd természetes módon meghal. Lelke az általánosan meghatározott úton halad, a természet törvényei szerint. A keleti filozófia szerint újjászületik és ez így folyik számtalan alkalommal. A körforgásból való kilépéshez hatalmas energia szükséges, amelyet a gyakorlás teremthet meg. A gyakorlás során olyan testi változások jönnek létre, amelyek lehetővé teszik a Hallhatatlan Magzat létrehozását. Ez már nem ugyan az a lélek, amely eredetileg volt.
Jüan Lélek (Yuanshen): a lélek fejlődésének második szintje. Ebben az állapotban a lélek a kapott energiáktól megerősödik és javul a minősége. Ebben a lélekben már kevés a jin és egyre több a jang. Új természetet és lehetőségeket kap. Jellemzője, hogy képessé válik arra, hogy több egyforma lélekre osztódjon, amelyek egyszerre képesek a tér több részén tartózkodni.
Jang Lélek (Jangshen): a lélek fejlődésének harmadik szintje. A sok gyakorlás eredményeként a lélek már csak jang energiával rendelkezik. A jang lélekkel rendelkező ember képes tudatosan kivezetni a lelkét a testéből és képes oda visszatérni. E lélek számára a mi értelmezésünk szerint nincs halál, saját tudatával és annak energiájával szabályozza létezését. Ezen a lélekszint elérése a magasabbrendű chi kung gyakorlatok célja, de mindenki maga döntheti el, hogy milyen szintre kiván eljutni a chi kung gyakorlásában.
Érzelmi Elme (Xin): az elme érzelmek által vezérelt része (érzelem). A chi kung elmélete szerint az Érzelmi Elme a Születés utáni Chi-ből termelődik. Így az érzelmek szorosan összefüggnek a vérmérséklettel, a légzéssel és a felvett táplálék összetételével (élelmiszerek, gyógyszerek, drogok, levegő összetétele stb.). Az Érzelmi Elme aktiválja a Shent, de nem tudja szabályozni.
Bölcs Elme (Yi): az elme bölcs, megfontolt véleményalkotó része (értelem). A Születés előtti Chi-ből származik, A Bölcs Elme tartja féken az érzelmeket.
Energiacsatorna (Meridián): Az energiacsatornák rendszere a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) alapja és egyben a chi kung elmélet része. A testben lévő energia (Chi) az energiacsatornák rendszerében kering szabályos útvonalon és jól meghatározható napi ciklus szerint. Az egyes energiacsatornák összekötik a test felületét és a hozzájuk kapcsolódó belső szerveket. Minden energiacsatornán un. biológiailag aktív pontok (akupunktúrás vagy akupresszúrás pontok) találhatók, amelyeken keresztül valósul meg az energiacsere az emberi chi és a külvilág chi-je között.
A meridián-rendszer – a szokványos érzékelés számára – érzékelhetetlen, boncolással nem mutatható ki. Az elektromos bőrellenállás mérésével azonban az aktív pontok kimutathatók, így a nyugati tudomány számára is bizonyítható létezésük.
Fő- vagy elsődleges meridián (Zsen Mo): A testben tizenkét fő- vagy elsődleges meridiánt, vezetéket különböztetünk meg, melyek elsődlegesen egy-egy belső szervhez kapcsolódnak (tüdőmeridián – vastagbél meridián – gyomor meridián – lépmeridián – szívmeridián – vékonybél-meridián – hólyagmeridián – vesemeridián – szívburok-meridián – hármasmelegítő-meridián – epehólyag-meridián – májmeridián). E vezetékek fő célja az energia áramoltatása és az egyes szervek összekötése a végtagokkal.
Mellék- vagy különleges meridián (tároló): A fő vezetékek mellet nyolc un. mellék- vagy különleges meridiánt is megkülönböztetünk. Ezek un. chi-tárolók, amelyek szabályozzák a chi áramlását az egyes fő-meridiánokban. E nyolc különleges meridián a következő: kormányzó vezeték (Du Mai), befogadó vezeték (Ren Mai), toló vezeték (Chong Mai), övvezeték (Dai Mai), jang sarokvezeték (Yangchiao Mai), jin sarokvezeték (Yinchiao Mai), jang összekötő-vezeték (Yangwei Mai), jin összekötő-vezeték (Yinwei Mai). A kínai filozófia szerint az egészség alapja, hogy a chi-tárolók feltöltött állapotban vannak és a fő-meridiánokon akadálytalanul áramlik az energia.
Energiaközpont (Tan Tien, Dan Tian): más néven Elixírmező, Katlan, Üst. A testnek olyan pontjai, ahol az energia összesűrűsödik, illetve ahová az energia a környezetből gyűjthető, összesűríthető: Ezeken a pontokon az energiát el lehet raktározni, át lehet változtatni, illetve javítani lehet a minőségét. A chi kung-ban három ilyen energiaközpontot különböztetünk meg:
Alsó tantien (Xia Dan Tian, Qihai) az emberi energia raktára. A köldök alatt három-négy ujjnyira, a test tengelyében található mező. Itt található az Eredeti Esszenciából termelődő Eredeti Chi. A fizikai szinthez kapcsolódik. Fejlesztésével, művelésével a test fizikai állapotát tudjuk normál állapotba hozni, az életünk során elhasznált chi pótlásával, illetve a chi minőségének javításával.
Középső tantien (Zhong Dan Tian) a Születés utáni Chi raktára. A szív magasságában található, a test középpontjában. A kínai orvostudomány álláspontja szerint itt, a tüdő és a szív területén alakul át a Táplálék és a Levegő Jing-je Chi-vé. Ez a Chi a középső tantienbe kerül, és a befogadó, valamint a kormányzó vezetéken keresztül kerül el a test minden részébe. A középső tantiennel való munka a lelki erőnk fokozását is szolgálja. Növeli az önbizalmat, segít, hogy képesek legyünk megoldani feladatainkat, segíti a kudarcérzet leküzdésében.
Felső tantien ( Shang Dan Tian) a homlok mögött, a két szem között található (harmadik szem). A szellem (Shen) tartózkodási helye. Amikor Chi-vel jól ellátott, felemelkedik és aktiválódik. Ez a központ működteti és egyensúlyozza ki mentális központunkat, segíti döntési képességeinket. A felső tantien gyakorlatai fejlesztik képességeinket, intellektusunkat és szellemünket. Szélesítik az érzékelés csatornáit, javítják a pszichés erőnlétet.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése